fbpx

Ruim 15 procent van de leerlingen in groep 8 van de basisschool zegt gepest te worden. Van de leerlingen die gepest worden zegt 20 procent dat dit dagelijks gebeurt; 35 procent wordt wekelijks gepest. Opvallend is dat de percentages pesters hoger zijn dan de percentages kinderen die gepest worden. In het basisonderwijs zegt ruim 20 procent van de leerlingen dat ze pesten. Veel leerlingen die pesten, worden zelf ook gepest. Met het project “Ik doe wat ik wil, maar respecteer de ander ook” (IDWIW) hopen wij mede deze cijfers terug te dringen. 

Doel

Het doel van het project is de leerlingen van groep 7/8 van de basisschool te leren om op te komen voor hun eigen mening en de mening van een ander te respecteren.

Toelichting

Jongeren handelen vaak naar het voorbeeld van de groep waarin zij verkeren. Dit heeft soms negatieve gevolgen. Dit houdt meestal in dat er pestgedrag ontstaat in een groep. De onderwerpen  “respect en opkomen voor je eigen mening” worden behandeld met het project: “Ik doe wat ik wil, maar ik respecteer de ander ook!”.

Er is voor de groepen 8 gekozen omdat deze leerlingen op korte termijn de basisschool verlaten en naar het voortgezet onderwijs gaan. In het voortgezet onderwijs handelen jongeren vaak naar de normen en waarden van de groep waar ze bij horen. Doormiddel van het lespakket worden jongeren ervan bewust gemaakt dat ze een eigen mening mogen hebben, maar die van een ander dienen te respecteren.

De leerlingen van groep 7/8 werken gedurende drie middagen aan een lessencyclus op school. Tijdens deze middagen bereiden de kinderen een presentatie voor. Als afsluiting van het project brengen de deelnemende scholen een bezoek aann het Gouvernement. Hier krijgen zij een rondleiding en vindt er een plenaire zitting plaats waar zij hun presentaties geven. Tenslotte brengen de leerlingen ook nog een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats te Margraten.

 

Mocht u geïnteresseerd zijn in dit project, mail dan naar info@jnl.org of bel ons op 026-3723428. Ook voor vragen over dit project kunt u hier terecht.