fbpx

Uit het rapport “Seks onder je 25e”(Sense, 2012 en 2017) is gebleken dat we voor diverse uitdagingen staan als het om de combinatie seksualiteit en jongeren gaat. Daarbij zijn in sommige regio’s in Nederland de problemen hardnekkiger dan op andere plekken. Zuid-Limburg is zo’n regio. In 2013 vond JNL het tijd voor een andere manier om het thema seksualiteit onder jongeren bespreekbaar te maken. Inmiddels is het project “So You Think You Can Have Safe Sex” (SYTYCHSS) uitgevoerd op diverse plekken in Limburg (Kerkrade, Sittard-Geleen, Roermond, Venlo, Horst aan de Maas en Hegelsom). 

Doel

Jongeren in Limburg interactief voorlichten over seksualiteit conform de methode “So You Think You Can Have Safe Sex” (divers en laagdrempelig dagprogramma voor grote groepen jongeren op scholen).

Toelichting

SYTYCHSS is een project dat in 2013 ontwikkeld is door het Jongeren Netwerk Limburg, samen met Stichting Impuls Kerkrade. De kracht van de aanpak ligt in de wijze waarop het onderwerp besproken wordt; recht voor de raap, zonder scrupules en confronterend met respect voor de deelnemers. De workshopleiders zijn deskundig en ervaren, er wordt gewerkt in kleine groepen, jongens en meiden worden gescheiden en worden begeleid door ‘buddies’ (docenten en professionals zoals psychologen, jeugd- en jongerenwerkers, etc.). De projectuitvoering duurt, afhankelijk van het aantal deelnemers, 1-2 dag(en) en vindt plaats op school. Het is geschikt voor de leeftijden 12-17 jaar en bestaat uit een plenaire opening (waarin gebruik gemaakt wordt van verschillende spelvormen om de juiste, veilige sfeer te creëren), een workshopcarrousel (4-5 workshops á 45 minuten) en centrale afsluiting. Tijdens de verschillende en zéér interactieve workshops worden de deelnemers uitgedaagd om te discussiëren, zich open te stellen naar elkaar en van elkaar én de deskundige workshopbegeleiders te leren. Thema’s als ‘nee durven zeggen’, sexting, SOA’s, loverboys, veilig vrijen en homoseksualiteit passeren de revue.

 

Mocht u geïnteresseerd zijn in dit project, mail dan naar info@jnl.org of bel ons op 026-3723428. Ook voor vragen over dit project kunt u hier terecht.