fbpx

So You Think You Can Have Safe Sex

SYTYCHSS

Uit het rapport “Seks onder je 25e” (Sense, 2012) is gebleken dat de traditionele voorlichting over seks tekort schiet en dat Zuid-Limburg nog steeds kampt met een te hoog gemiddelde aan SOA’s. Het was tijd voor een andere manier om het thema seksualiteit onder jongeren bespreekbaar te maken. Toen kwam So You Think You Can Have Safe Seks!

Doel

Jongeren in Limburg voorlichten en seksualiteit bespreekbaar maken conform de methode “So You Think You Can Have Safe Sex” (divers en laagdrempelig dagprogramma voor grote groepen jongeren op scholen).

Toelichting

Na het ervaren succes van deze methode in 2013, 2014 en 2015 op respectievelijk College Holz in Kerkrade, DaCapo College Sittard en ROC Gilde Opleidingen te Roermond willen we ervoor blijven zorgen dat meer en meer jongeren op jonge leeftijd al uitleg krijgen over veilig vrijen. De aanpak bestaat uit voor jongeren interessante gastsprekers, spelvormen en discussies waarin het ‘klassieke’ voorlichten zoveel als mogelijk wordt losgelaten.

SYTYCHSS is een project dat ontwikkeld is door het Jongeren Netwerk Limburg, samen met één van haar leden (Limburgse welzijnsorganisatie). De projectuitvoering duurt, afhankelijk van het aantal deelnemers, 1-2 dag(en) en vindt plaats op school. Het is geschikt voor de leeftijden 12-17 jaar en bestaat uit een plenaire opening (waarin gebruik gemaakt wordt van verschillende spelvormen om de juiste, veilige sfeer te creëren), een workshopcarrousel (5 workshops á 45 minuten) en centrale afsluiting. Tijdens de verschillende en zéér interactieve workshops worden de deelnemers uitgedaagd om te discussiëren, zich open te stellen naar elkaar en van elkaar én de deskundige workshopbegeleiders te leren. Thema’s als ‘nee durven zeggen’, sexting, SOA’s, loverboys, veilig vrijen en homoseksualiteit passeren de revue.

De kracht van het project ligt in de wijze waarop de stof wordt gebracht; recht voor de raap, zonder scrupules en confronterend maar met respect voor de deelnemers. De workshopbegeleiders zijn allen deskundig en hebben veel ervaring. Het werken in kleine groepen (jongens en meisjes apart) met professionele ‘buddies’ (jeugd- en jongerenwerkers en docenten) zorgt voor een veilige omgeving en sfeer. 

Scholen worstelen met de vraag hoe hun leerlingen zo goed mogelijk kunnen worden voorgelicht en docenten realiseren zich dat zij het bespreken van dit soort gevoelige thema’s beter aan anderen kunnen overlaten, o.a. vanwege hun relatie met de leerlingen. Leerlingen op hun beurt willen op een manier worden voorgelicht die hen aanspreekt: snel, to-the-point en op hun niveau. Bovendien gaat het tegenwoordig niet alleen meer over de vraag hoe je veilig moet vrijen. In een wereld waarin sociale media ons dagelijkse doen en laten beïnvloeden, liggen ook weer andere gevaren op de loer. Op deze nieuwe gevaren wordt middels dit project ruim ingespeeld.

Mocht u geïnteresseerd zijn in dit project, mail dan naar info@jnl.org of bel ons op 026-3723428. Ook voor vragen over dit project kunt u hier terecht.