fbpx

(Support) Your Coach Next Door

Jongeren Netwerk Limburg vindt het belangrijk dat jongeren zich lekker voelen. Gezond zijn en je gezond voelen is daarvoor een belangrijke voorwaarde. 

In de netwerkaanpak van kinderen met overgewicht en obesitas speelt Your Coach Next Door (YCND) een belangrijke rol. Overgewicht en obesitas is geen ziekte maar een maatschappelijk probleem en moet vanuit die hoedanigheid benaderd worden. Het kind moet mee kunnen doen. Nu en in de toekomst!

Overgewicht en obesitas kan vaak (soms op latere leeftijd) leiden tot chronische ziekten, zoals Diabetes Mellitus, hart en vaatziekten, kanker en gewrichtsklachten. Tot op heden zien we dat er met de aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) veel gedaan wordt aan preventie van overgewicht bij kinderen. Echter er zijn ook kinderen met overgewicht en obesitas die behandeling en begeleiding behoeven. We zien dat deze behandeling in eerste instantie vooral plaats vindt in het ziekenhuis. Op het moment dat kinderen ontslagen worden uit het ziekenhuis zien we dat de kinderarts niet weet waar hij/zij naar toe terug kan verwijzen. Tevens kent men het aanbod in de wijk/buurt waar het kind woont niet. De ervaring leert dat er geen direct aanspreekpunt is en dat het aanbod in buurten soms nog onvoldoende is vormgegeven of als het er is, men elkaar onvoldoende weet te vinden. YCND betreft een totaal aanpak in de leefomgeving van het kind met overgewicht en obesitas.

Doel
JNL is niet de bedenker of uitvoerder van de netwerkaanpak. JNL is benaderd om via het eigen netwerk in contact te komen met jongeren die meedenken over producten, methodes en werkwijzen die in het kader van YCND worden ontwikkeld en ingezet. Concreet houdt het in:

  • Dat de Jeugdraad Venlo met hulp van JNL inzet pleegt om in gesprek te gaan met jongeren in de gemeente Venlo;
  • Dat de Jongerenraad Roermond met hulp van JNL inzet pleegt om in gesprek te gaan met jongeren in de gemeente Roermond.

De resultaten uit de onderzoeken worden teruggekoppeld aan YCND.

Meer weten of geïnteresseerd in dit project? Mail dan naar info@jnl.org